sâmbătă, 7 decembrie 2013

Sărbătoarea kitsch-ului

Poate că sunt insensibilă, necredincioasă sau ignorantă, dar privind în jur, tot ceea ce se întâmplă în perioada asta e una dintre cele mai profesioniste expuneri ale kitsch-ului românesc : odată cu prima zăpadă şi primele beculeţe (care sunt chiar simpatice) apar şi restul paraziţilor de sezon, colindătorii neagreaţi şi neplătiţi de nimeni, de ale căror mâini întinse te străduieşti să scapi, coşarii care te ating vrei nu vrei iar apoi trebuie să "le dai d-o bere", indivizii care de Moş Nicolae te atacă cu nuiele pe care dacă nu le cumperi "eşti bulangiu", şi alte specii rare care hibernează în restul anului.
Vitrinele magazinelor ajung la suprasaturaţie, pline cu promoţii epuizate în primele 10 minute, în special în zilele "însemnate", cum ar fi ziua aia când traficul se blochează, te umpli de nervi şi pierzi episodul cheie din Iubiri Secrete, atunci toate hienele ies la atac, că în următoarele 2 luni bradul va deveni maratonist, şi cine o mai fi capabil să alerge după el să-l vadă?
Şi dacă noua ta poză de profil nu are pe fundal obiectul misterios, alungit şi strălucitor din piaţă centrală, nu eşti, nu ai fost şi nu mai ai nici o şansă de a fi vreodată copilul frumos şi lăudat al facebook-ului, fiindcă atât timp cât nu eşti "pă trend", îţi poţi lua adio de la o viaţă socială. Poate totuşi mai poţi corecta greşeala, cu un check in de sezon, dat din "Ţara lui Moş Crăciun", când stai la un "vinuleţ fierbinte" cu pisi, că după o seziune de poze trebuie reajustată temperatura corpului.
Acestea fiind spuse, cred că acum poţi pleca de lângă brad, ai postat poza pe facebook şi vinul s-a răcit.

marți, 3 decembrie 2013

Unitate, prietenie, asta e cercetasie!

Vrei sa te trezesti buimac, printre necunoscuti frumosi si ciufuliti, nedormiti dar dornici sa inceapa ziua?
Vrei sa nu mai poti numara pe degete oamenii noi si prietenii facuti?
Vrei sa ingheti alergand prin Cetate si sa te plimbi cu troleibusul imaginar?
Vrei ca lupta de la Calugareni sa fie o gluma, in comparatie cu batalia purtata de tine pentru a-ti recupera bocancii?
Vrei sa descoperi cum e sa mananci fasole la 5 dimineata, 5 oameni, cu o singura furculita?
Vrei sa iti placa pate-ul? (alta alternativa n-ai)
Si chiar daca stii deja astea, tot trebuie sa vii la urmatorul UP.
Cum spunea cineva, tura asta am fost "virgina de UP", dar "prima experienta nu se uita niciodata".
Sub deviza "somnul e pentru fraieri" s-a "scurs" pentru mine primul UP, un festival frumos si incarcat de experiente noi, oameni si chitari, momente memorabile si dorinte de infinit.
N-are rost sa povestesc din intamplari, cred ca pentru fiecare festivalul a avut magia lui, momentele unice si oamenii speciali, tot ce pot zice este ca... unitate, prietenie, asta e cercetasie!
AMR 359 zile.

luni, 18 noiembrie 2013

Gata oricand!

Jocul nu are varsta, zambetul nu imbatraneste si veselia nu se conformeaza niciodata cu ora stingerii.
Asa as putea rezuma inca un weekend petrecut cu "trupa" si fratii nostri mai mici, a caror energie s-a dovedit contagioasa. Dupa ce am alergat dupa catei, am redescoperit munca de echipa si orgoliile copilariei, am realizat ca noi suntem copii...si asa vom fi mereu. Mandria inocenta de 12 ani, revolta de pe chipul lor si voiosia  nu ne-au lasat sa ne plictisim, cu atat mai putin sa simtim oboseala. Copii au invatat multe de la noi, iar noi sigur am (re)invatat (cel putin) sa ne bucuram de lucrurile marunte, ce senzatie faina iti da alarma care suna chiar si inaintea cocosului, si faptul ca in tabara mereu e prea  devreme pentru somn. :))

Ps. Copii, nu cresteti mari, e o capcana!

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Carte vie

Am trait toate dezamagirile, am iubit fanatic zile intregi, am scris zeci de romane inchisa-n casa tinandu-i in mana, am dormit in fan si am zburat printre nori, m-am ascuns printre sticle si aburi de betie, am baut cianura si am atins iluminarea.
Simplul fapt ca ma caut printre file inseamna ca deja m-am gasit, nu?

Arde-mi biblioteca, si vor disparea si pasarile Phoenix.

sâmbătă, 17 august 2013

Iei sau nu iei bacu', semintele acelasi gust are.

Acum ceva timp am participat la un concurs  de eseuri, pe o tema cel putin atractiva...agramatizarea limbii romane. Si tinand cont ca "opinia" mea a fost apreciata, m-am gandit sa o impartasesc si internautilor, daca intereseaza pe cineva.

Dacă limba  română ar fi fost „vie”, probabil că murea de multă vreme şi se zvârcolea în mormânt, datorită „transformărilor” create de incultura indivizilor.
Fie că „îngheaţă de frig” sau „urcă sus”, adolescenţii, şi nu numai, au renunţat la a respecta regulile gramaticale ale limbii române, şi „repetă din nou” aceleaşi greşeli : „nimica” nu este mai plăcut și mai interesant decât „Viaţa care o au în cartier” cu toate că Acuzativul nu este de acord (pe care). Fie că „vroiau” sau „voiau” să îi arate „prinţesei” cât de mult o iubesc, sau doar să dea dovadă de „romantism”, masculii feroce ai generaţiei îşi dezvăluie pasiunile scriind poezii şi sacrificând nemilos limba română : „Eşti frumoasă ca o stele / Tu mi-ai rupt inima-n doi / Toate inimile mele / Bate pentru tu și noi.”
Un alt mod prin care limba română este pervertită îl reprezintă „englezismele”, faptul că politicienii noştri ţin un „speech” pe care  doar profesorul de literatură sau de limbi clasice  îl mai numeşte „discurs”, că ieşim în cluburi să „have fun” şi copiii se joacă „gamesuri”  în curtea şcolii facilitează deteriorarea limbii  române. Comunicarea directă a aterizat pe un loc secundar în viaţa şi percepţia tinerilor, aceştia fiind axaţi pe discuţii prin intermediul facebookului sau prin sms, în care deseori uită că limba română se foloseşte pe baza unor reguli, şi că expresii ca şi „cf? / bn,u? / eşti supi? / nu, sunt obo. / ok, mă duk la şc vb. după, pupix.” nu reprezintă o formă de comunicare în limba română.
Vechiul dascăl a devenit „prof” , notele nu se mai iau, ci se dau „Iar mi-a dat ăla un doi”, indirect sugerându-se că e vina profesorului că l-a notat cu acea notă,  şi nu a elevului care nu şi-a învăţat lecţia. Eminescu a fost un „shukar” pe vremea lui, deoarece  scria despre stele și „visurile” sale. Caragiale e  „ăla care făcea mişto de politicieni”, Bacovia e „emo” și Creangă e „absurd cu poveştile lui din copilărie din 1900 toamna”.
Probabil că noi vom fi cei mai ciudaţi bunici! Oare peste 20 de ani vom mai avea ce să le arătăm nepoţilor noştri  ? Ei nu vor mai simți emoțiile pe care le-am încercat noi când bunica ne punea în mână scrisorile primite de la tataie, ci în cel mai bun caz vor citi e-mailuri cu greșeli gramaticale. Nu ne vor mai trezi nostalgii însemnările de pe marginea  cărților, citatele din Eliade sau Drumeș, iubirea va avea o altă definiție, scrisă fără cratime şi diacritice, într-o „limbă” pe care,  dacă ar fi auzit-o Diaconul Coresi, ar fi simțit că munca sa a fost uitată şi  că tot efortul  său a fost inutil.
O altă schimbare majoră o reprezintă locul scriitorului în societate. Stilul anticalofil azi  este un trend, cu cât scrii mai vulgar și „de cartier” cu atât  cresc șansele de a “vinde”, puțini mai scriu din plăcere și din amorul artei,  poezia de ghetou este “în floare”, muzele nu mai poartă rochii lungi și pantofi de cleștar, ci pantaloni scurți și bluzițe „de criză”(cât mai puțin material, economia este în regres).
Pronumele se reinventează”, ”tu” a devenit ”bă/mă” , ”acela/aceea” în limbajul comun s-au transformat în ”ăla/aia” și chiar prenumele a pierdut teren, fiind substituit de ”fă/tu”. Respectul manifestat față de interlocutor reiese și din formele de adresare, iar faptul că alegem să înlocuim un element care îi dă identitate persoanei (numele propriu) cu ”denumiri” inexistente din punct de vedere gramatical, dovedește că nu doar limba română suferă, ci și atitudinea față de cei din jur.
Semidoctul de astăzi se vrea a fi filosoful de mâine, tânărul care nu știe să conjuge corect verbul ”a crea” sau care nu cunoaşte  sensul cuvântului ”aculturație” se visează un mic  Cicero și se crede cu mult deasupra altor intelectuali adevărați, care aleg să își conserve cunoștințele și potențialul, fără să le etaleze în fața unei societăți aflate într-un galopant  declin cultural.

Familiile aleg să își trimită mezinii la grădinițe cu program în limba engleză, cu scopul de a le ”asigura șansa să plece dincolo, să poată avea un viitor”. Dar România ce viitor va mai avea, în ritmul acesta? Vom emigra cu toții în căutarea unei vieți mai bune, sau vom rămâne, măcar din recunoștință pentru tot sângele vărsat ca România sa devină independentă? Limba română va dispărea, absorbită de o limbă internațională, vom traduce ”Țiganiada” în engleză, pretinzând că nu am avut niciodată identitate națională? Vom călca peste eforturile depuse ca toți românii să aibă aceeași patrie, aceeași limbă, moștenită de la aceeași strămoși ? Vom uita cu desăvârşire de Şcoala Ardeleană,de Gh. Şincai, de Maiorescu şi de Eminescu, de Badea Cârţan şi de Blaga?  Odată cu devalorizarea limbii române şi cu deculturalizarea societăţii efectele vor fi nocive și ireversibile asupra întregii națiuni. Să ne oprim pentru o clipă şi să medităm profund la cuvintele lui M. Kogălniceanu : „poporul român se întinde până acolo unde se întinde limba sa.”

miercuri, 15 mai 2013

. . .

Ai observat ce goale sunt parcurile dupa ploaie?
Adevarate cavouri ale melancoliei.
Se spala de dureri, de vise inmiresmate cu arome de primavara, raman doar iubirile ce se zbat inutil sa se inalte, uitand ca au aripi de lemn imbibate de lacrimi.

miercuri, 24 aprilie 2013

Război mort

Pentru ce ne luptăm?
Pentru ce ne MAI luptăm?
Ei s-au bătut pentru libertate,
pentru viaţă,
pentru noi.
Noi ne batem pentru bani,
putere,
avere,
NIMIC.
Noi ne luptam pentru şi prin violenţă,
atacăm moartea cu moarte,
ucidem valori.
Bem sânge dulce şi respirăm iluzii distruse,
ne alimentăm cu minciuni şi râcă,
înotam cu rechini cu zâmbetul pe buze.
Luptăm cu viața, vrem s-o învingem, ne duelăm cu moartea... Oare care pică primul?

duminică, 7 aprilie 2013

Un gând îmi ciocăne puternic la uşa neuronilor...Mă gândesc să te desenez în nisip.
Să fii efemer,să dispari la orice rafală de vânt, şi să te pot reface mereu, "mai perfect" decât iniţial.
Spune-mi, la primul uragan o să dispari?
Prima ploaie o să ne transforme într-o mâzgă uniformă şi ireconoscibilă?
Când apa se va evapora, o să rămâi doar o masă diformă, o amintire vagă a ceea ce ai  fost cândva, iubitul meu de praf?

luni, 18 martie 2013

Genele ți se dezlipesc ușor...
A fost o noapte lungă.Capul ți-e cu 5 kg. mai greu și ultima gură de whiskey incă te mai gâdilă pe gât.
Ai înecat-o în alcool, pe la două dimineața i-ai pierdut chipul în a doua sticlă.
Știai că nu o să dureze...Dar pentru o noapte,
ura a murit și iubirea înoată vie prin amintirile tale,
având părul negru și ochi albaștri.
Uneori, demonii sunt frumoși, încât ai rămâne in Iad, amețit de aburii alcoolului.

miercuri, 13 martie 2013

Toti se iubeau prin mansarde. Eliade suferea in ea,si imbatat de magia opiului se iubea frenetic cu ilealul oriental.
Nu mai visam idile in parcuri, tanjim dupa iubiri in mansarde, intre pereti nelinistiti, in bataia ploii cand lumanarea isi canta propriul priveghi.

marți, 12 martie 2013

Mi-e frică. Habar n-am de ce, dar îmi e al naibii de frică.
Mi-e groază să deschid ochii, dacă o să dispară totul ? Sau dacă totul e real ? Mai adevărat decât pot eu să suport...
Vreau să dorm și să mă trezesc la vară...da.mă deprimă primăvara, every fucking time.Tocmai pentru că natura renaște... Dar nouă de ce nu ni se dă șansa să renastem ? Vreau să fiu o primăvară, să îmi iasă ghiocei din nas, să îmi plouă din ochii și să apună soarele după tâmpla mea.

vineri, 11 ianuarie 2013

Cred ca jumatate din muschii corpului meu m-ar uri, daca ar putea. Si toate firele tale de par. Si toate lacrimile pe care le-ai risipit.
Sti, eu pe tine nu te-as uri niciodata. Nu meriti domne',nici sa ma scurg prin venele-ti seci, cu toate ca ma obligi sa-ti colind gandurile toata ziua.
Eu te-am expulzat definitiv, ce-ai zice sa-mi dai drumul si sa treci mai departe?
Nu vreau sa ma iubesti. Uraste-ma, daca te face sa te simti mai bine, dar coboara-ma de pe piedestal.
Nu sunt sfanta, imi amintesc cum ma sarutai, pios...ca pe-o icoana. Sunt doar Maria, nu Fecioara Maria. Dragule, priveste mai adanc in ochii-mi verzi, sa-ti dispara iluziile divine.